top of page
VBE1191.jpg

Historie

Oprichting van het Ensemble
Het Velper Bach Ensemble (VBE) is in 1984 (13 september) gestart met een koor van ongeveer 25 leden én een muziekensemble. 

In de eerste jaren stond het geheel onder leiding van de in deze regio bekende en gewaardeerde dirigent Jan Weststeijn.

Tijdens de wekelijkse repetities werkte het ensemble aan muziek uit de periode 1550-1750. De barokmuziek had daarin een speciale plaats. Het ensemble wilde zich in het bijzonder toeleggen op de cantates van Johann Sebastian Bach.

Het eerste concert
In februari 1985 vond het eerste concert plaats in de Oude Jan in Velp. Het programma bestond uit werken van Scarlatti en Rameau, beide voor orkest , en met werken voor koor en orkest: een cantate van Buxtehude en als hoogtepunt cantate 180 van J.S. Bach: Schmücke dich, O liebe Seele.

Sinds dit eerste concert wordt er tweemaal per jaar een concert gegeven, aanvankelijk in de Oude Jan, maar later in de Grote Kerk en in de Rooms Katholieke Kerk te Velp.

Verder met alleen het koor
Na een aantal jaren bleek de vaste combinatie koor/ begeleidingsorkest niet vol te houden. Het Velper Bach Ensemble is toen doorgegaan als koor en geeft zowel a capella concerten als uitvoeringen waarbij het koor wordt begeleid door een semiprofessioneel orkest.

Na het vertrek van Jan Weststeijn werd Theo van Lagen onze dirigent, die na een aantal jaren werd opgevolgd door Rob Vermeulen. Sinds oktober 1992 geeft Frank Litjens op inspirerende wijze leiding aan ons koor.

Johann Sebastian Bach
Deze 17e-eeuwse componist, naamgever van ons koor, heeft een zeer groot oeuvre nagelaten. Het koor heeft onder meer vele cantates, een mis, de Hohe Messe, het Weihnachtsoratorium, de Johannes Passion en ook de Matthäus Passion op het repertoire staan.

Lees meer


Zie ook: www.jsbach.org.

bottom of page