top of page
VBE1191.jpg

Historie

Oprichting van het Ensemble
Het Velper Bach Ensemble (VBE) is in 1984 (13 september) gestart met een koor van ongeveer 25 leden én een muziekensemble. Na enige tijd zijn de instrumentalisten en zangers uit elkaar gegaan en bleef het koor onder de naam het Velper Bach Ensemble groeien tot een gemengd koor van ongeveer 50 leden.

In de eerste jaren stond het geheel onder leiding van de in deze regio bekende en gewaardeerde dirigent Jan Weststeijn.

Tijdens de wekelijkse repetities werkte het ensemble aan muziek uit de periode 1550-1750. De barokmuziek had daarin een speciale plaats. Het ensemble wilde zich in het bijzonder bezighouden met de cantates van Johann Sebastian Bach.

Het eerste concert
In februari 1985 vond het eerste concert plaats in de Oude Jan in Velp met werken voor alleen orkest van Scarlatti en Rameau, en met werken voor koor en orkest, een cantate van Buxtehude en als hoogtepunt Cantate 180 van J.S. Bach: Schmücke dich, O liebe Seele. Sinds dat eerste concert wordt er tweemaal per jaar een concert gegeven, aanvankelijk in de Oude Jan, maar later in de Grote Kerk en in de Rooms Katholieke Kerk te Velp.

Verder met alleen het koor
Na een aantal jaren bleek de vaste combinatie koor/ begeleidingsorkest niet vol te houden. Het Velper Bach Ensemble is toen doorgegaan met alleen het kamerkoor. Sinds die tijd worden zowel a capella concerten gehouden als ook uitvoeringen waarbij het koor wordt begeleid door een semiprofessioneel orkest.

Na het vertrek van Jan Weststeijn werd Theo van Lagen onze nieuwe dirigent. Na een aantal jaren werd hij opgevolgd door Rob Vermeulen en sinds oktober 1992 is Frank Litjens onze bezielende leider.

Johann Sebastian Bach
Deze 17e eeuwse componist, naamgever van ons koor, heeft een zeer groot oeuvre. Het koor heeft onder meer cantates, een mis, delen van de Hohe Messe, het Weihnachtsoratorium, de Johannes Passion en ook de Matthäus Passion op het repertoire staan.

Lees meer


Zie ook: www.jsbach.org.

bottom of page