Concerten

Concerten Velper Bach Ensemble in Grote Kerk Velp

Wilt u bericht ontvangen zodra er nieuwe concertdata bekend zijn?


KIK DAN HIER
om uw e-mailadres door te geven

Alexander's Feast

George Friedrich Händel

Programma

Alexander's Feast (HWV 75) is een koorwerk met muziek van Georg Friedrich Händel naar het libretto van Newburgh Hamilton. Hamilton baseerde zijn tekst op John Dryden's ode Alexander's Feast, or the Power of Music (1697), dat geschreven werd om de dag van Sint-Cecilia te vieren. Jeremiah Clarke (wiens stuk verloren ging) componeerde de originele ode aan de muziek. Händel componeerde de muziek in januari 1736, en het werk ging in première in het Covent Garden Theater in Londen op 19 februari 1736. Händel herwerkte de muziek voor opvoeringen in 1739, 1742 and 1751. Donald Burrows schreef een bespreking rond deze herwerkingen van Händel.

Het werk speelt zich af rond een banket ten huize van Alexander de Grote en zijn minnares Thais in de veroverde Perzische stad Persepolis. De muzikant Timotheus zingt op het feest en bespeelt zijn lier, hierbij verschillende stemmingen oproepend bij Alexander, finaal aangemoedigd tot brandstichting in de stad als wraak voor zijn gesneuvelde Griekse soldaten.

Het stuk was een groot succes en Händel werd erdoor gestimuleerd om Italiaanse opera's te herwerken tot koorstukken in de Engelse taal. De solisten bij de première waren de sopraan Anna Maria Strada del Pò, de tenor John Beard, en een bas genaamd Erard (zijn voornaam is onbekend).

Locatie

Grote kerk, Kerkstraat, Velp

Zondagmiddag 27 november 2022, Aanvangstijd: 14:30, zaal open 14:00

 

Uitvoerenden

Orkest: Sequenza, Nijmegen

Klavecimbel: Pauline Schenck

Sopraan: Helena Bickel

Tenor: Leander van Gijsegem

Bas: Joep van Geffen.

Onder leiding van: Frank Litjens, dirigent

Kaarten

€ 25,00 in de voorverkoop en € 27,50 aan de kassa.

Kaartverkoop

T.z.t. via Boekhandel Jansen & De Feijter te Velp en als E-ticket via de Rhedense Instelling voor Kunst en Cultuur (RIQQ) of aan de kassa.